Badania rozwoju fizycznego i wydolności fizycznej

W dniach 20-21 maja 2019 roku w naszej szkole odbył się kolejny etap badań rozwoju fizycznego i wydolności fizycznej. W badaniach uczestniczyli uczniowie klas VI, VII, VIII i III gimnazjum. Był to czwarty – ostatni etap badań tej grupy dzieci i młodzieży. Celem badań prowadzonych przez kolejne cztery lata było zdiagnozowanie zmian oraz tendencji rozwojowych w aspekcie rozwoju somatycznego oraz wydolności fizycznej dzieci i młodzieży. Badania prowadzili pracownicy naukowo-dydaktyczni Wydziału Wychowania Fizycznego Uniwersytetu Rzeszowskiego. Do badań wykorzystano sprzęt najnowszej generacji. Wyniki badań zostaną wykorzystane tylko i wyłącznie do celów naukowych.

W imieniu swoim oraz osób prowadzących badania pragnę złożyć serdeczne podziękowanie dla Dyrekcji Zespołu Szkół im. Jana Pawła II w Zarzeczu, Gronu Pedagogicznemu szkoły, Dyrekcji i pracownikom Gminnego Ośrodka Sportu i Rekreacji w Zarzeczu, rodzicom oraz wszystkim uczestnikom badań.

dr Krzysztof Warchoł, prof. ośw.

Ogólnopolski Konkurs Wiedzy Pożarniczej „Młodzież zapobiega pożarom”

apozardniu 8.05.2019r. w naszej szkole odbyły się eliminacje gminne Ogólnopolskiego Konkursu Wiedzy Pożarniczej „Młodzież zapobiega pożarom”. Turniej przebiegał w trzech grupach wiekowych dla uczniów szkół podstawowych (kl. I-VI), szkół podstawowych (kl. VII-VIII) i gimnazjum oraz szkół ponadgimnazjalnych. Tegoroczna edycja zgromadziła na sali 34 zawodników ze szkół w Siennowie, Maćkówce, Żurawiczkach, Przeworska oraz Zarzecza. Zmaganiom konkursowym przewodniczyli członkowie Zarządu Oddziału Gminnego ZOSP w Zarzeczu w składzie Komendant Gminny dh Jan Michalik oraz Sekretarz dh Jan Telega.

Po dokonaniu oceny prac pisemnych przez jury, kolejność zajętych, zwycięskich miejsc przedstawiała się następująco:

I grupa wiekowa (kl. I-VI)

  1. Mikołaj Hejnosz – Zespół Szkół w Zarzeczu
  2. Gabriel Kwaśniak – Zespół Szkół w Zarzeczu
  3. Błażej Hejnosz – Zespół Szkół w Zarzeczu

Czytaj więcej...

„OTO CZŁOWIEK”- nasi laureaci konkursu wojewódzkiego

aczlowiekPod tym hasłem odbywał się Wojewódzki konkurs literacko- plastyczny zorganizowany przez Szkołę Podstawową nr 2 w Zagórzu. Celem konkursu było zainteresowanie uczniów postacią Jana Pawła II, ukazanie roli Jana Pawła II i jego nauki w życiu dzieci i młodzieży, stworzenie młodym autorom możliwości rozwijania swoich zdolności literackich i plastycznych.

Również nasi uczniowie skorzystali z w/w propozycji i wykonali prace plastyczne. Jak się okazało z niemałym sukcesem gdyż

uczennica klasy IIIA PG Kamila Pelc zajęła I miejsce,

uczennica klasy VII b SP Amelia Kasperska zajęła II miejsce,

a uczeń klasy IIIB PG Franciszek Rzeszutek otrzymał wyróżnienie.

Czytaj więcej...

Warsztaty kulinarne

 

agotow

W dniu 20 maja br w Zespole Szkól w Zarzeczu odbyły się warsztaty kulinarne. Udział w nich wzięły klasy VI a i VI b szkoły podstawowej.

Warsztaty odbywały się w ramach projektu pn. „ Stare potrawy w nowej odsłonie pomysłem na sukces”. Zostały zorganizowane przez Koło Aktywnych Kobiet w Zarzeczu, w ramach projektu, którego celem jest promocja ekonomii społecznej wśród mieszkańców gminy Zarzecze w okresie od maja do czerwca 2019 r.

                                                                                                          Barbara Zięba

 

Czytaj więcej...

Międzyszkolny Konkurs Wiedzy o Zdrowiu

 

akuch14 maja 2019 r. odbył się finał kolejnej edycji Międzyszkolnego Konkursu Wiedzy o Zdrowiu. Uczestniczyła w nim młodzież naszej szkoły, Zespołu Szkół im. Wincentego Witosa w Zarzeczu i Szkoły Podstawowej z Żurawiczek. Tegoroczny konkurs miał nieco inną formę jak dotychczasowe. Zadanie konkursowe polegało na przygotowaniu i zaprezentowaniu w grupach dwuosobowych gry dydaktycznej dotyczącej zdrowego odżywiania oraz zdrowego stylu życia, wolnego od używek. I miejsce przypadło najmłodszym uczestnikom, uczniom klasy VI z Żurawiczek. Nasi uczniowie, Aleksander Biały i Norbert Bielec, zajęli II miejsce, a pozostali wyróżnienia. Podczas finału odbyły się tradycyjnie warsztaty kulinarne, prowadzone przez starszych kolegów, absolwentów Technikum Żywienia. W ramach warsztatów uczestnicy przygotowywali pyszne desery i danie obiadowe z kurczakiem. Wspólne zajęcia były doskonałym sposobem na ćwiczenie sztuki kulinarnej, przypomnienie zasad zdrowego żywienia w myśl łączenia przyjemnego z pożytecznym, a przede wszystkim integrację młodzieży.

Czytaj więcej...